arrow-right arrow-down search share

LUMILEOPARDIN MAILLA - Jos lumileopardeilla on oma paratiisi, se voisi sijaita Tiibetin Qinghaissa!

Haltian Erikoisnäyttely ja ulkonäyttelyalue 5.12.2019-29.3.2020

 

Lumileopardin mailla -näyttely vie sinut ranskalaisen luontokuvaaja Frédéric Larreyn matkaan Tiibetin karulle ylängölle, lumileopardin jäljille. Larreyn kuvat ja matkareportaasi ovat nähtävillä Suomen luontokeskus Haltiassa 5.12.2019 - 29.3.2020 välisenä aikana.

Lumileopardin mailla -näyttely jakautuu Haltiassa sisätiloihin ja ulos. Sisätiloissa upeiden kuvien lisäksi pääosassa ovat lumileopardi, lajia kohtaavat uhat ja sen suojelu. Nähtävillä on myös Larreyn kuvausmatkasta kertova dokumentti ”Sopusoinnussa lumileopardin kanssa”. Ulkona, Haltian tapahtumakentällä, pääset Tiibetin ylängön eläinten lisäksi kurkistamaan lumileopardin kanssa elävän kansan arkeen.

Joidenkin kuvien kohdalla on merkintä, että näitä lajeja (tai niiden lähisukulaiset) voi myös käydä bongaamassa Korkeasaaressa!

Sisäänpääsy Haltian näyttelylipun hinnalla. Muistathan, että pääset kaikkiin Haltian näyttelyihin, myös uuteen Lumileopardin mailla -museokortti logo2näyttelyyn, Museokortilla maksutta! Lue lisää Museokortista

 

Faktaa Lumileopardista:

Panthera uncia
Korkeus: 55 - 65 cm
Pituus: 90 - 115 cm
Hännän pituus: noin 100 cm
Paino: Yleensä noin 25-55 kg, mutta jopa 75 kg uroksia on tavattu.
Lumileopardin loikka: jopa 15 metriä. 

Lumileopardi elää pääasiassa kylmillä, karuilla vuoristoalueilla. Sen reviiri voi levittäytyä jopa 1000 neliökilometrin alueelle. Lumileopardi liikkuu yleensä yksin ja se välttelee ihmisiä. Se ei ole luonteeltaan aggressiivinen, eikä sen tiedetä hyökänneen ihmisiä kohtaan. Lumileopardi on aktiivisimmillaan aamun ja illan hämärässä. Sen pääravintona ovat villivuohet ja -lampaat kuten markhor ja baraali. Lumileopardin lähin sukulainen on tiikeri.

Haltia Lumileopardin mailla 2019 2020Lumileopardin levinneisyys ja uhat

Lumileopardit elävät Keski-Aasian vuoristoalueilla, kuten Himalajalla ja Altai-vuoristossa Venäjän-Mongolian alueella. Niiden reviirit ulottuvat jopa 12 eri valtion alueelle. Lumileopardien luonnonkannaksi arvioidaan noin 4000 - 6600 yksilöä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on levittäytynyt laajalle alueelle, ja sitä uhkaa elinympäristöjen pirstoutuminen. Jos elinympäristöt jäävät eristyksiin toisistaan, voivat jäljelle jäävät populaatiot olla niin pieniä, että niitä uhkaa sisäsiittoisuus.

Lumileopardeja uhkaavat salametsästys, karjanpito ja laiduntaminen sekä ilmastonmuutos.

Miten lumileopardeja suojellaan?

Suojelujärjestöt kuten Snow Leopard Trust, WWF ja Panthera tekevät töitä paikallisyhteisöjen kanssa salametsästyksen ja laittoman kaupan torjumiseksi, ympäristötietouden parantamiseksi ja paikallisten tilanteen helpottamiseksi.  Esimerkiksi korkeammat karja-aitaukset suojaavat karjaa paremmin ja laskevat karjanhoitajien tappamien lumileopardien määrää. Suojelutyössä kehitetään myös paikallisille asukkaille uusia kestäviä elinkeinoja ja petokorvausjärjestelmiä. 

Lisätietoja lumileopardien suojelusta:

www.snowleopard.org, www.wwf.org, www.panthera.org

Lumileopardin suojelutyö Korkeasaaressa

Maailman eläintarhoissa elää noin 400 lumileopardia ja lajilla on oma suojeluohjelma. Sen avulla paritetaan toisilleen sopivia yksilöitä ja turvataan geneettisesti monimuotoinen tarhakanta. 

Korkeasaaressa lumileopardeja on ollut vuodesta 1967. Korkeasaari liittyi vuonna 2012 kansainvälisen Snow Leopard Trust -järjestön jäseneksi tukemaan luonnossa tehtävää suojelutyötä. Lajin elinalueiden ja käyttäytymisen tutkimus, paikallisten elinkeinojen tukeminen ja ympäristökasvatus ovat kaikki tärkeä osa työtä. Korkeasaaren avustukset on kohdistettu lumileopardien GPS-pannoitukseen ja uraauurtavaan verinäytteiden tutkimukseen, jolla on selvitetty taudinaiheuttajia luonnonvaraisten lumileopardien populaatioissa.  Korkeasaaressa on myös tutkittu lumileopardin pentujen ulosteita. Näiden tietojen pohjalta tutkijat ovat voineet määritellä, minkä ikäisiä luonnonvaraisia pentuja tietyillä alueilla on liikkunut emonsa kanssa.

Lisätietoa:

www.korkeasaari.fi